Šī vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu lietošanas pieredzi un optimizētu tās darbību. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītiet sīkdatņu lietošanai šajā mājaslapā. Lasīt vairāk
Jautā mums: +371 67225555
0
Jūsu favorītu sarakstā nav pievienots neviens objekts
Jūsu favorītu saraksts 0 objekti -/s

/mēn.

SIA “Vestabalt” interjera dizaineres, projektu vadītājas Ievas Putniņas interjera aktualitātes 2024. gadā.

Ieva Putniņa dalās ar šīs vasaras ieteikumiem, kuru izmantot savā darbā, lai palīdzētu veidot modernu, ilgtspējīgu un estētiski pievilcīgu dzīves vidi, savu spēka vietu!

VIDE MŪS IETEKMĒ 

Cilvēka vide mūsdienās ir pārsvarā iekštelpās, jo 88% sava laika mēs pavadām interjerā. Interjers ir visietekmīgākais instruments, kā var uzlabot savu dzīvi, paaugstināt tās kvalitāti un izbaudīt visu, ko vēlamies sasniegt.  Neviens interjers nav neitrāls! Vai nu tas mums dod plusā (+), sniedzot pozitīvas, labas sajūtas, vai arī atņem (-), piemēram, telpa ar zemiem griestiem un piebāztu telpu. Visi esam bijuši interjeros, kuros ir nepatīkami atrasties. Tāpat kā apģērbs izsaka par cilvēku visu, arī interjers izsaka par cilvēku visu.

Lai sasniegtu vēlamo rezultātu un dzīves kvalitāti, interjers jāizmanto kā instruments. Tas var mainīt dzīves līmeni, ienākumus, vidi un attiecības. Labi izstrādāts interjers var iedvesmot un sniegt enerģiju, pozitīvi stimulējot ikdienu.

Interjers mijiedarbojas ar mūsu maņu orgāniem jeb mūsu uztveres “sensoriem”. Interjers ietekmē mūs caur krāsām, formām, taktilajiem materiāliem un smaržām. Interjera dizaina stili ir gaumes jautājums, bet individualizācija ir svarīga katrā solī. Kvalitatīvs interjers atspoguļo cilvēka iekšējo pasauli.

JO VAIRĀK TRENDU, JO ĪSĀKS DERĪGUMA TERMIŅŠ

“Trendi” jeb Tendences interjerā mainās ātri, bet kvalitatīvs dizains ir ilgstošs. Izvēloties klasiskas un kvalitatīvas vērtības, nodrošinām interjera ilgmūžību. Mode pāriet, bet kvalitāte paliek.

Tāpēc ir svarīgi pieturēties pie citām vērtībām, nevis pie kaut kā modīga. Ieva Putniņa uzsver, ka ir svarīgi izveidot individuālu, autentisku, ilgmūžīgu, kvalitatīvu un iedvesmojošu vidi, kurā nevar noteikt termiņu, kad tieši veikts dizains. Tādēļ personīgi neieteiktu sekot tendencēm. Tā ātri iziet no modes, un drīz vien būs jāveic remonts.

Tomēr, ievērojot dažus pamatprincipus, var iegūt vēlamo efektu telpai – relaksējošu vai stimulējošu. Pirmkārt, jāzina interjera lietotāja vēlmes, sajūtas kādas vēlas iegūt telpā uzturoties. Izmantojot dabīgākas, kvalitatīvākas un ilgmūžīgākas mēbeles un materiālus, var vienmēr panākt labāku rezultātu. Tas ietekmē dzīvokļu namu, māju koplietošanas telpu un pagalmu dizainu, kā arī cilvēku labsajūtu, kas tur uzturas!

GALVENIE VIRZIENI 2024. GADĀ: 

1. ILGTERMIŅA DIZAINS UN VIDEI DRAUDZĪGI RISINĀJUMI

Turpinot rūpes par planētu un cenšoties mazināt mūsu ietekmi uz vidi, 2024. gadā pārstrādātu un dabisku materiālu izmantošana turpinās dominēt. Ilgtspējība kļūst par galveno dizaina principu. Izvēloties mēbeles un apdares materiālus, priekšroka tiek dota tiem, kas ir videi draudzīgi un ražoti no atjaunojamiem resursiem. Reģenerētie un pārstrādātie materiāli kļūst arvien populārāki, tāpat kā mēbeles un aksesuāri ar zemu oglekļa pēdu. Ir svarīgi, lai interjers radītu pozitīvas sajūtas. Katram elementam ir jānes prieks un jāpiepilda telpa ar pozitīvu enerģiju. Sajūtas ir vissvarīgākās, izvēloties interjera dizaina elementus. Tas ir viens no interjera zelta likumiem, augstākajiem kvalitātes standartiem dizainā. Interjers ir jāpiedzīvo – interjers ir jāizbauda ar visiem maņu orgāniem. Tas ir par pieredzes radīšanu un dzīvošanu telpā, ne tikai skatīšanos uz to. Tas ir par kvalitatīvu dzīves piedzīvošanu.

 

 

2. ZEN ATMOSFĒRA UN DABAS AKCENTI – JAPANDĪ STILS
Japandi stils, kas apvieno japāņu un skandināvu dizaina elementus, ir ieguvis popularitāti un turpinās būt aktuāls arī 2024. gadā. Šis stils piedāvā mierīgu, mājīgu un ilgtspējīgu dizainu ar uzsvaru uz tīrām līnijām, minimālismu un dabīgiem materiāliem. Neitrālas krāsas, brūni un zaļi toņi, kā arī kvalitatīvi materiāli, piemēram, koks, akmens un lins, veido harmonisku un izsmalcinātu vidi. Japandi stils veicina zen atmosfēru ar vienkāršiem, bet izteiksmīgiem akcentiem. Rokdarbi, keramikas izstrādājumi un vienkārši mākslas darbi, kas atspoguļo dabas motīvus, piešķir telpai unikālu raksturu un mierpilnu sajūtu.

Japandi, varētu raksturot kā – pieklusināta greznība ar pietāti. Tas nozīmē augstas kvalitātes, dabīgie materiāli, meistaru darinājumi un priekšmeti ar personību. Tas nav tikai minimālisms, bet gan pieeja, kurā tiek novērtēti, ilgtermiņa ieguldījums un mantojuma potenciāls.

 

 

 

3. FORMAS – PSIHOLOĢIJA
Komercetelpās var izmantot līnijas un asus stūrus, kas stimulē uz darbu. Mājas interjeros vēlamas komforta zonas ar apaļām un viļņotām līnijām, kas simbolizē mieru un relaksāciju, komfortu un drošības zonu. Tādēļ dizaineri arvien vairāk izvēlas apaļas, bioniskas formas un viļņotas līnijas, kas simbolizē mieru un relaksāciju. Izliektas līnijas un noapaļoti stūri kļūst par populāru izvēli mēbelēs, radot patīkamāku un dzīvotspējīgāku telpu.

Jebkas, ko izvēlaties savai telpai vai interjeram, ir jāpilda konkrēta funkcija! Dizains nav tikai par estētiku; tas ir par funkcionalitāti un praktiskumu. Katram elementam ir jāatbilst cilvēka vajadzībām, padarot dzīvi ērtāku. Ja elementam nav funkcionālas vai tehniskas vērtības, tad tā ir vienkārši māksla. Kas arī ir lieliska, bet tai nav nekāda sakara ar interjera dizainu. Dizains ir tas, kas padara cilvēka dzīvi ērtāku, labāku. Māksla ir dvēselei. Dizains ir gan dvēselei, gan dzīvošanai!

 

 

4. DABAS IEDVESMOTAS KRĀSAS UN MATERIĀLI

Interjeros dominē dabas iedvesmotas krāsas un materiāli. Plaši izmantoti, dabiskie materiāli, piemēram, koks, akmens un keramika. Zemes toņu paletes – olīvzaļais, ziloņkaula, maigi smilšu bēšais, tumši pelēkie un brūnie toņi – radīs mierpilnu un harmonisku atmosfēru. Dabiskie materiāli, piemēram, gaišais un tumšais koks, akmens, bambuss, lins un keramika, tiks plaši izmantoti gan mēbelēs, gan aksesuāros, piešķirot telpām taktilu pieredzi, siltumu un autentiskumu. Svarīgi ir interjerā izmantot līdz trīs krāsu toņiem vienā telpā, lai saglabātu vienotību un vizuālo harmoniju.

 

5. KVALITATĪVS DIZAINS ĪRĒTĀS TELPĀS?

Jā, protams, ka var radīt kvalitatīvu dizainu arī īrētā telpā, ja vien tās apdares bāze nav katastrofāla un izteikti nekvalitatīva. Ar mēbeļu un detaļu palīdzību var jebkuru telpu padarīt mājīgu, kvalitatīvu un pacelt tās vērtību vienkāršā, ātrā un finansiāli izdevīgā veidā. Nr.1 – pārvietojamas / brīvstāvošas mēbeles, dekori un gaismekļi!

Šiem elementiem noteikti ir jābūt dizaina ikonām vai mākslas darbiem! Kad runājam par dizaina ikonām, tas nenozīmē uzreiz 20 000$+ vērtus priekšmetus. Dizaina ikonas ir pieejamas visās cenu kategorijās, un daudzas pat ir lētākas par IKEA mēbelēm.

Nopērkot kādu īpašu lietu ar lielisku enerģētiku un pieaugošu vērtību, stratēģiski izdomājiet, kas tas ir, lai to varētu paņemt līdzi pārvācoties. Šādi priekšmeti uzreiz pacels jebkura īpašuma vērtību un pašas lietas kļūst par investīcijām. Pamatā ir minimālisms, kurā katrai detaļai ir savs mērķis, taču tajā pašā laikā ir “patīkamais enerģijas lādiņš”, jo tās ir jūsu izvēlētas iedvesmas lietas, kas nekad neizies no modes! Ņemot vērā principu: Mazāk ir vairāk – katram priekšmetam ir pārdomāta vieta un sava nozīme.

 

6. MĀKSLINIECISKIE AKCENTI

Individuālas un personiskas telpas rada mākslinieciskie akcenti un vietējo, piemēram, latviešu amatnieku darinājumi. Roku darbs, tekstilijas, keramika, mākslas darbi un dekoratīvi priekšmeti no vietējiem dizaineriem piešķir interjeram unikālu un oriģinālu raksturu. Uz šiem priekšmetiem jāskatās kā uz investīciju, ko vienmēr varēsiet paņemt līdzi.

Dekorēšanas etaps ir pats “garšīgākais”, jo tas piešķir interjeram mājīgumu un pabeigtības sajūtu. Tas ietver ikdienas priekšmetus, kas padara telpu dzīvošanai ērtu un funkcionālu, piemēram, virtuves piederumus, dekoratīvus elementus, pledus un gultas veļu. Dekorēšana noslēdz visu procesu, piešķirot interjeram individuālu raksturu.

 

 

7. ZAĻĀS ZONAS – AUGI IEKŠTELPĀS, TERASĒS UN PAGALMOS
Zaļās zonas un iekštelpu augi uzlabo gaisa kvalitāti un rada nomierinošu vidi. Vertikālie dārzi un augu sienas ir lielisks veids, kā integrēt dabu interjerā, īpaši pilsētas dzīvokļos ar ierobežotu vietu. Tie ne tikai uzlabo gaisa kvalitāti, bet arī veido dzīvības pilnu un nomierinošu atmosfēru. Izvēlieties vienkāršus, tīrus podus un izvietojiet augus stratēģiski, lai tie harmoniski iekļautos pārējā interjerā. Tie ne tikai rada mājīgu vidi, bet arī piešķir interjeram dzīvotspēju un svaigumu.

SIA Vestabalt, mūsu piemērs, kā integrēt ziemas dārzu, Ausekļa ielā XIV: https://www.vestabalt.lv/nekustamie-ipasumi/dzivokli/ausekla-iela-14/

 

8. PAGALMU UN KOPLIETOŠANAS TELPU LABIEKĀRTOŠANA

Japandi stilā veidotie pagalmi un koplietošanas telpas tiek pārvērsti par miera oāzēm. Izvēlieties minimālistiskas, ērtas āra mēbeles, dabiskus materiālus un apzaļumošanu, lai radītu relaksētu atpūtas vietu gan bērniem, gan pieaugušajiem, padarot vidi, kā pievilcīgas kopienas pulcēšanās vietām. Apgaismojums ir svarīgs elements, kas palīdz radīt intīmu un relaksējošu atmosfēru vakara stundās.

Ir patīkami zināt, ka Rīgas Valstspilsētas pašvaldības Īpašuma departaments, Pilsētvides attīstības un kvalitātes komisija ir izsludinājuši konkursu “Rīgas līdzfinansējums mazā labiekārtošanas projekta īstenošanai 2024. gadā”. Jaunais nolikums būs pieejams oktobrī, un vairāk informācijas var atrast mājaslapā www.atjauno.riga.lv.

Rīgas dome ir ieinteresēta palīdzēt segt daļu līdzekļu dzīvojamo māju piesaistītā zemesgabala labiekārtošanas pasākumiem. Atbalsts ietver zemes degradācijas novēršanu, ārējo inženiertīklu atjaunošanu, atkritumu novietņu ierīkošanu un atsevišķu labiekārtojuma elementu izbūvi vai atjaunošanu (soliņi, urnas utt.),  kā arī jaunu daudzgadīgo augu klāsta izveidošanu vai esošo daudzgadīgo augu pārveidošanu. Lielisks veids kā uzlabot daudzdzīvokļu dzīvojamo māju apkārtni.

SIA Vestabalt, mūsu piemērs, labiekārtotai koplietošanas telpai Dāliju ielā 23b, projektā DAHLIA: https://www.vestabalt.lv/dahlia-daliju23b/

 

Neatkarīgi no tā, vai pārveidojat savu mājokli vai koplietošanas telpas, šie ieteikumi palīdzēs izveidot modernu, ilgtspējīgu un estētiski pievilcīgu dzīves vidi. To varēsiet uztvert kā savas atpūtas un spēka avotu. Tādā vidē ir iedvesmojoši un patīkami dzīvot, uzlabojot pozitīvi savu dzīves kvalitāti un labsajūtu. 

Sekojiet līdzi SIA “Vestabalt” jaunumiem un idejām, lai iegūtu vēl vairāk iedvesmas nākamajiem projektiem!

 

Ar cieņu,

Ieva Putniņa
Interjera dizainere un projektu vadītāja
SIA “Vestabalt

projektuvadiba@vestabalt.lv

 
 
 
 
Izmantotie attēli ņemti no pinterest.com
Atpakaļ
Iepriekšējais raksts

Interjera aktualitātes 2024. gadā.

Nākamais raksts

Jauns rindu mājas projekts Kalngalē